piątek, 12 września 2014

3 ważne składniki, których niedobór zwiększa chęć na słodycze

Jako, że dużo dziewczyn boryka się z problemem chęci na słodycze, chciałabym napisać o 3 ważnych składnikach, których niedobór w organizmie powoduje, że mamy większą chęć na słodycze. Są to:
  • Cynk - bez niego niemożliwa jest produkcja insuliny, który reguluje poziom cukru we krwi. Źródło cynku to: zarodki pszenne, wątróbka, groch, soja, kasza gryczana, mięso, orzechy i razowe pieczywo.

  • Chrom - bierze udział w przetwarzaniu cukru na paliwo i wspomaga działanie insuliny. Jego źródłami są orzechy brazylijskie, pomidory, ostrygi, ziarna i otręby. 

  • Witamina B1 - nadmiar słodyczy sprzyja jej niedoborom, co powoduje słabsze przyswajanie cukru. To powoduje, że organizm domaga się większych ilości cukru. Źródłem witaminy B1 są: kasze, razowe pieczywo i ziarna.
 źródło: Moje smaki życia
 Ponadto jeśli mamy chęć na słodycze, zawsze możemy zrobić sobie zdrowy deser. Najlepiej sprawują się tutaj owoce i trochę inwencji twórczej :)
Krem czekoladowy z awokado i banana

Deser owocowy malinowo-jagodowy

Murzynek fasolowy z malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz